مطالعه ویژگی های کیفی، آلودگی های میکروبی و فلزات سنگین در برنجهای تولید داخل و وارداتی
برنج از مهم ترین اقلام غذایی است که نیمی از جمعیت جهان به برنج به عنوان یک غذای اصلی وابسته است. در ایران نیز برنج محصولی استراتژیک به شمار می رود و پس از نان، قوت اصلی مردم است. ازاین رو انتظار می رود این محصول باکیفیت مناسب عرضه و در سبد خانوار قرارگیرد. در این پژوهش، ویژگی های کیفی، میزان ناخالصی، غلظت فلزات سنگین (کادمیوم، آرسنیک و سرب)، تعداد کپک و مخمر، میزان غلظت آفلاتوکسین و باقیمانده آفت کش ها در محصول برنج مناطق مختلف مازندران (گونه های طارم، شیرودی و ندا)، گیلان (گونه های طارم، علی کاظمی و هاشمی)، سه نمونه برنج ارگانیک (کشت اول، کشت دوم و قهوه ای) و برنج وارداتی از پاکستان (سه برند تجاری) و هندوستان(دو برند تجاری ) قرار گرفت. بر اساس نتایج دامنه افزایش طولی معادل (7/26-6/68)،(7/62-7/60)،(7/62-6/68)،(7/00-6/50)و(6/20-5/80)میلی متر برای ارقام پاکستانی، هندی، مازندران، گیلان و ارگانیک مشاهده گردید. ارقام هندی A و B و گیلان (هاشمی) دارای کم ترین و رقم پاکستانی A دارای بیشترین ناخالصی بودند. بیشترین عطر به نمونه های گیلان (تالش)، مازندران (طارم) تعلق داشت. بیشترین میزان ژلاتینه شدن نشاسته و کمترین میزان فلزات سنگین در نمونه های ایرانی مشاهده شد. بیشترین مقدار فلزات سنگین در برنج های پاکستانی، پس از آن در برنج های هندی و سپس ایرانی به دست آمد. طبق نتایج، غلظت آفلاتوکسین در کلیه نمونه ها، به جز نمونه های پاکستانی، کمتر از حد تشخیص بود. باتوجه به نتایج، نمونه برنج ارگانیک کشت اول با کمترین مصرف سموم، حداقل میزان آلودگی های فلزات سنگین، میکروبی و مایکوتوکسین ها مهت تأمین سلامت جامعه قابل توصیه است.
واژه های کلیدی: آلودگی، ارگانیک، برنج، سلامتی، آفت کش
دیدگاهتان را بنویسید