کاربردهای واژه طیب در قرآن و حدیث
مقدمه: غذا و محصولات غذایی یکی از مهمترین مسائلی هستند که در همه دورانها مورد توجه مردم بودهاند و در طول تاریخ نیز مطالعات و فعالیتهای گستردهای برای ارتقای کمی و کیفی آن شده است. در قرآن مجید نیز آیات زیادی در مورد غذا و ویژگیهای غذای خوب وجود دارد که نشاندهنده اهمیت آن در رشد و ارتقای انسانها است. هدف از انجام این پژوهش پرداختن به یکی از جنبههای حوزه تغذیه میباشد که کمتر مورد توجه قرار گرفته و آن طیب بودن غذا است. در این راستا حلال بودن غذا و توسعه معنایی آن با واژه طیب مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.
مواد و روشها: این پژوهش، مطالعهای کیفی از نوع تحلیل محتوا در قرآن مجید میباشد و مبنای انجام آن آیات مربوط به کاربرد واژه طیب برای غذا و محصولات غذایی است. برای این منظور ابتدا واژه طیب در قرآن مجید جستوجو و آیات استخراج شده در این رابطه مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. در ادامه مفاهیم تولید شده از گزارههای مبتنی بر آیات قرآن استخراج گردید.
یافتهها و نتیجهگیری: در قرآن مجید واژه طیب برای موضوعات متعددی بهکار رفته است که یکی از مهمترین آنها حوزه غذا، تغذیه و محصولات غذایی است. هر غذایی از منظر قرآن طیب نیست بلکه غذایی را طیب گویند که علاوه بر حلال بودن میبایست سالم و غیر مضر، خوب و پاکیزه، مطابق با طبع و طبیعت و دلچسب و گوارا باشد. از اینجا مشخص میشود که با وجود همراهی حلال و طیب در برخی از آیات قرآن، واژه طیب مفهوم بسیار گستردهای دارد. به عبارت دیگر شاید بتوان که طیب، موجب توسعه معنا و مفهوم حلال است. از طرفی کلیدواژه “طیب” در قرآن مجید به عنوان نماد کیفیت مطرح شده است و این نشان دهنده عمق معنا و کاربرد گستردهی این واژه میباشد.
دیدگاهتان را بنویسید