تولید نان طیب، الزامات شرعی و قانونی
مقدمه: نان به عنوان ماده غذايي غالب، سهم عمدهاي در سبد مصرف خانوارها دارد. نان، غذاي پايه و اصلي ايرانيها، به ويژه خانوادههاي كمدرآمد و نيز ارزانترين ماده در الگوي غذايي روزانه است. بنابراين حلال و طيب بودن آن بسيار حائز اهميت است. غذاي طيب همه ويژگيهاي غذاي حلال و ساير نشانها را دارد و شاخصهايي متمايز با آنها را نيز در محصول نهايي و در فرايند توليد محصول دارا است. طيب به معاني لذيذ، دلچسپ، مطبوع، اصيل، خوشبو، با صفا، با بركت و داراي آثار مادي و معنوي ميباشد. به مواد و فراوردههاي غذايي كه در طول زنجيره توليد تا مصرف آنها شاخصهاي برگرفته از معارف و احکام اسلامي رعايت شوند و ويژگي هاي ذكر شده از معناي طيب را داشته باشند، غذاي طيب گفته ميشود.
روش پژوهش: مقاله حاضر يک مطالعه تحليلي است كه با بررسي جامع منابع علمي و ديني، مولفهها و شاخصهاي اصل حليت در براي تمامي مراحل توليد نان طيب شامل 6 مرحله پيش از كاشت، كاشت، داشت، برداشت، انبارداري، نانوايي مورد بررسي قرار گرفته است.
یافتهها و نتیجهگیری: نشان طيب بر اساس پنج ركن بركت، جذابيت، اصالت، حليت و سلامت شکل گرفته است. دستيابي به اصل حليت در توليد نان با رعايت مولفههايي از قبيل مجوزهاي قانوني و شرعي، حقوق عمومي، حقوق و حدود كسب و كار، حقوق كاركنان و مشتريان و مواد اوليه و فرايندها تحققپذير ميباشد. اصل حليت كه در واقع نشان دهنده حلال بودن زنجيره توليد توليد نان است و داراي شاخصهايي از قبيل مجوزهاي شغلي توليد محصول، احراز مالکيتهاي قانوني نسبت به منابع محيط كار، رعايت قوانين و مقررات مرتبط با محيط زيست، پرداخت عوارض، بيمه و ماليات، رعايت مسائل شرعي و … است. اين شاخصها در محدوده مجوزها و منابع، حقوق عمومي، مديريت پساب و پسماند، فضاي سبز، نگهداري و حمل مواد، بهداشت و ايمني محوطه و ساختمان، تسهيلات رفاهي، سازماندهي كار، منشور اخلاقي، كاركنان و تجارت منصفانه تعريف ميشوند.
دیدگاهتان را بنویسید