تبیین مولفههای اصلی زنجیره غذا در نگرش اسلام
مقدمه: خدای متعال در محصولات غذایی ظرفیتهای متنوعی قرار داده است (تأمین انرژی لازم برای حرکت و فعالیت بدن، رشد، آثار سازنده پیشگیرانه، درمانکننده جسم و روان)، غذا یک موجود زنده است و در میدان جسم و روح انسان هضم میشود و انسانساز است. به همین دلیل خدای متعال انسانها را امر نموده است که برای غذای خود عالیترین سطح کیفیت را (هم مادی و هم معنوی) انتخاب کنند. لذا دین اسلام برای زنجیره تولید تا مصرف محصولات غذایی آداب و ضوابطی را وضع نموده است تا بالاترین سطح کنترل و تضمین کیفیت در زنجیره غذایی تحقق بیابد.
روش تحقیق: در این تحقیق جهت بررسی نگرش اسلام به زنجیره غذایی، نگاه دین به مراحل تولید، فراوری، بستهبندی، توزیع و مصرف مواد غذایی از منظر آیات و روایات مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و مولفهها و رویکردهای اصلی در نگرش اسلام به زنجیره غذایی استخراج و پارادایم بر گرفته از نگاه اسلام در حوزه غذایی (نظریه غذایی اسلام) به عنوان یک سرمایه علمی برای بازمهندسی استانداردهای غذایی و بازمهندسی فرایندهای موجود در زنجیره تولید تا مصرف مواد غذایی تبیین شد.
یافتهها و نتیجهگیری: برای استفاده بهینه از محصولات غذایی لازم است مجموعه دستورالعملهای تأثیرگذار بر حفظ و ارتقای کیفیت آن در قالب یک استاندارد فرایندی (از تولید تا مصرف) تدوین و در طول زنجیره غذایی به صورت یک الزام همه جانبه (فنی و مهندسی ، قانونی و فرهنگی) استقرار یابد. این استاندارد فرایندی، همه عوامل مؤثر بر کیفیت محصول غذایی (مادی و معنوی) را به نحوی تنظیم مینماید که کیفیت آن در بالاترین سطح ممکن حفظ شود و اثرات سازنده آن به مصرفکننده انتقال یابد. برای محصولات غذایی راهکاری که پیشنهاد میگردد تا استفاده بهینه از مواد غذایی تحقق یابد تدوین استاندارد فرایندی غذای طیب و استقرار آن در طول زنجیره تولید تا مصرف میباشد. این امر موجب خواهد شد که بیشترین مراقبت در طول فرایندهای غذایی صورت پذیرد تا کیفیت طبیعی و اصالت آن حفظ شود و امکان استفاده از خواص برتر محصولات غذایی برای انسان فراهم گردد.
دیدگاهتان را بنویسید