بررسی شاخصهای حلیت در تامین گوشت طیب
مقدمه: یکی از مهمترین محصولات غذایی که در نشان حلال با دقت و حساسیت بالایی مورد توجه قرار می گیرد و بازار گستردهای نیز در سراسر جهان دارد گوشت است. گوشت یکی از مهمترین و پرمصرفترین فراوردههای دامی مورد مصرف انسان بهصورت ساده و بدون تغییر و یا بهعنوان محصولات فراوری شده است. حتی در مبانی دینی نیز گوشت جایگاه ویژهای دارد بطوریکه تاکید زیادی در مورد ذبح شرعی و حلال بودن گوشت وجود دارد. بر اساس اصول طیب، هر محصولی اگر بخواهد طیب باشد، حتما باید شرط حلیت را داشته باشد اما حلال بودن از نظر نشان طیب صرفا به مرحله ذبح ختم نمیشود و کل زنجیره تولید تا مصرف را در بر میگیرد. لذا در مطالعه حاضر اصل حلیت گوشت در زنجیره تولید آن مورد بررسی قرار گرفته است.
روش کار: عوامل مؤثر بر کیفیت گوشت در طول زنجیره تولید ( پیش از کشتار، حین کشتار و فراوری و آمادهسازی محصول) مورد بررسی قرار گرفت و کلیه نکات اساسی موجود در منابع دینی و استانداردهای ملی و بین المللی که مربوط به حلیت گوشت بود، تحلیل و به تفصیل ارائه شد.
یافته ها و نتیجهگیری: اگر اصل حلیت در کل زنجیره تولید تا مصرف گوشت رعایت شود گام مهمی در تولید گوشت طیب برداشته میشود. چرا که اصل حلیت یکی از ارکان نشان طیب و خط قرمز تولید گوشت طیب میباشد. برای رعایت اصل حلیت در مرحله پرورش دام شاخصهایی مانند رعایت و پایبندی به موازین و احکام اسلامی ، رعایت حقوق حیوانات و مشروع بودن تمامی مجوزهای ملکی و شغلی مورد توجه است. در مرحله کشتار دام و نگهداشت گوشت نیز شاخصهایی مانند مشروعیت ملکی و شغلی، توجه به عدم خستگی و استرس حیوان قبل از کشتار، حضور مسئول بهداشت، وجود کارت معاینه پزشکی معتبر برای هر کارگر و رعایت تمام اصول ذبح شرعی امری الزامی است. همچنین در دین اسلام، برخی از اندامها و ضمائم حیوان حلال گوشت وجود دارد که خوردن آنها حرام است.
دیدگاهتان را بنویسید