اصول تولید پسته طیب با محوریت رکن حلیت
مقدمه: حلال نوعی فرآیند اعتباري است که درجه معینی از تضمین ایمنی و کیفیت را با ارائه گواهی حلال براي محصول، مشخص مینماید. در نگاه هستی شناسانه اسلام، سیستم نظارت جامع بر تولید، فراوري و مصرف محصولات غذایی توسط واژه طیب تعریف میشود که دربرگیرنده صفات پاکی و خلوص و دور بودن از هر گونه آلودگی (مادي و معنوي) میباشد. در نتیجه حلال، مطابق با ذائقه و طبع انسان، لذتبخش و داراي اثرات مفید و سازندهاي بر جسم و روح است. پسته در میان محصولات صادراتی ایران از اهمیت ویژه و اعتبار بالایی برخوردار است. یکی از ارکان اصلی پسته طیب، رعایت اصل حلیت و الزامات شرعی و قانونی در فرایند تولید تا مصرف پسته میباشد.
روش پژوهش: در این پژوهش، بر اساس اطلاعات استخراج شده از منابع دینی و علمی (قرآن، روایات، احکام شرعی، قوانین، استانداردها و نظامهاي کنترل کیفیت)، معیارهاي سیستم کنترل کیفیت طیب براي محصول استراتژیک پسته با محوریت اصل حلیت ارائه شد.
یافتهها و نتیجهگیری: یکی از ارکان اصلی پسته طیب، رعایت اصل حلیت و الزامات شرعی و قانونی در فرایند تولید تا مصرف پسته میباشد. بر اساس اصل حلیت در تولید پسته طیب، مواد اولیه، زیرساختها و فرایندهاي مورد استفاده براي زنجیره تولید تا مصرف محصولات طیب باید در چارچوب دستورالعملها و ضوابط شرعی تولید شده باشد، حقوق الهی در طول زنجیره تولید تا مصرف باید رعایت گردد. حقوق عمومی و حقوق مردم در طول زنجیره غذایی باید رعایت گردد. رعایت الزامات زیستمحیطی، فرهنگی و اجتماعی و پرهیز از ایجاد هرگونه مزاحمت فرهنگی و اجتماعی براي همسایهها و … صورت گرفته باشد و از هرگونه و هر اندازه اسراف در منابع، سرمایهها و امکانات مرتبط با زنجیره پیشگیري شود.
دیدگاهتان را بنویسید