ارکان و مولفههای نشان طیب
مقدمه: موضوع تضمین ایمنی و کیفیت در صنعت غذا علاوه بر محصول نهایی، باید کل جریان تولید شامل مواد اولیه، شیوه تولید، فراوری و فراورده نهایی، کیفیت چرخه محیط پیرامون (محیط زیست) و کیفیت زندگی مصرفکنندگان و … را در بر بگیرد. بر همین اساس، سیستمهای کنترل کیفیت ارگانیک، حلال و سیستمهای مشابه بوجود آمدهاند. این طرز نگرش جامع، میتواند مسیری روشن و صحیح را برای مصرفکننده ایجاد نماید. یکی از سیستمهای نظارتی که میتواند در این عرصه حضور داشته باشد و علاوه بر همراهی و استفاده از سسیستمهای نظارتی موجود، با نگاهی جامع و وسیع ابعاد نگرش اسلام به زنجیره محصولات غذایی را مورد توجه قرار دهد، طیب است که در این پژوهش ارکان و اصول آن مورد مطالعه قرار گرفته است.
روش تحقیق: این پژوهش به شیوه تحلیل منابع اسلامی و منابع علمی موجود جهت بررسی ارکان طیب انجام گرفته است.
یافتهها و نتیجهگیری: پنج رکن اساسی نشان طیب عبارت از سلامت، حلیت، اصالت، جذابیت و آراستگی و برکت میباشد. سلامت موید مسائل مربوط به بهداشت و ایمنی؛ حلیت نشان دهنده رعایت چارچوبهای شرعی و قانونی؛ اصالت بر مبنای بررسی شرایط بومی، اصل و طبیعی بودن؛ جذابیت و آراستگی نتیجه پیادهسازی متوازن عناصر زیباییهای طبیعی و معنوی؛ و برکت نشاندهنده اثربخشی، بهرهوری، ارزشهای غذایی، اقتصادی و اجتماعی در فرایند تولید تا مصرف محصولات (غذایی) میباشد. این ارکان و معیارها، شاخصها و سنجههای مستخرج از آن میتوانند جامعترین و با کیفیتترین مدل ارزیابی کیفیت و رتبهبندی محصولات غذایی مورد بهرهبرداری قرار گیرند؛ این مدل به دلیل هماهنگی با مبانی توحیدی زندگی میتواند به عنوان یک سیستم هماهنگ کننده دانش و فناوری تجربی با مبانی وحیانی عمل کند و جریان علم و فناوری را در راستای فلسفه کالن زندگی یعنی توحید و خداجویی هدایت نماید.
دیدگاهتان را بنویسید